Registratierechten bij aankoop van de eerste woning mogelijk verlaagd naar 2%. Wat betekent dit voor jou?

Foto

Goed nieuws voor wie op zoek is naar een eerste woning! Er zijn vanuit de Vlaamse regering sterke signalen dat de registratierechten bij de aankoop van een eerste eigendom verlaagd zouden worden van 3% naar 2%. Dit kan een aanzienlijke besparing betekenen voor jou als toekomstige koper. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe kun jij hiervan gebruik maken? In dit artikel leggen we het graag voor je uit.

Wat zijn registratierechten?

Registratierechten zijn belastingen die je betaalt wanneer je een onroerend goed aankoopt. Ze worden berekend als een percentage van de aankoopprijs van de woning. Momenteel bedragen de registratierechten bij aankoop van een eerste woning in Vlaanderen 3%. Daar zou dus binnenkort verandering in komen.

Wat houdt deze verlaging in?

Er wordt gespeculeerd dat de Vlaamse regering de registratierechten zou willen verlagen naar 2%. Deze maatregel is vooral bedoeld om de drempel te verlagen voor jonge kopers en starters op de woningmarkt. Door deze verlaging wordt het makkelijker en betaalbaarder om een eerste woning aan te kopen, zeker gezien de stijgende woningprijzen van de afgelopen jaren.

Concrete besparingen voor de koper

Stel dat je een woning koopt met een waarde van €300.000. Op dit moment betaal je dan 3% registratierechten, wat neerkomt op een bedrag van €9000. Als dit tarief daalt naar 2%, betaal je €6000 aan registratierechten. Dat is een directe besparing van €3000.

Wie komt in aanmerking?

De mogelijke verlaging van de registratierechten zou, net als de huidige regeling, gelden voor wie een eerste woning aankoopt. Dit betekent dat je op het moment van aankoop geen ander onroerend goed mag bezitten. Bovendien moet de woning aangekocht worden voor eigen bewoning en niet voor investeringsdoeleinden.

Wat betekent dit voor jou?

Als je van plan bent om binnenkort een eerste woning aan te kopen, is deze verlaging goed nieuws. Het is echter belangrijk om goed in de gaten te houden wanneer deze maatregel in werking treedt. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2025. Dit betekent dat voor aktes die vanaf die datum worden verleden, het verlaagde tarief van 2% registratierechten kan worden toegepast.

Heb je nog vragen over deze maatregel? Neem dan gerust contact met ons op. Onze vastgoedexperts staan klaar om je verder te helpen. 

U moet uw aanspreking invullen
U moet uw voornaam invullen
U moet uw naam invullen
U moet uw e-mail invullen
U moet uw telefoonnummer invullen
U moet uw bericht (optioneel) invullen
U moet akkoord gaan met onze privacyvoorwaarden